Waar is de atopie zichtbaar?

De atopie uit zich vaak op heel duidelijke plaatsen. Eerst zie je dat de haartjes rond de ogen wat uitdunnen. De oogleden zijn iets gezwollen, soms een beetje rood en heel vaak droog. Honden jeuken ook nogal eens met hun poot aan oog en snoet.

atopie fotos's

 

Want ook aan de snuit, en met name dan de plek aan de onderlip zo’n 2 centimeter voor de mondhoek, zit vaak een rode, droge, jeukende plek. Veel honden schuren met hun lippen over de grond, van linkerlip naar rechterlip, vaak al lopend. De oren doen meestal mee. Deze zijn rood gezwollen, droog en ze jeuken. Soms ruik je een typische lucht. Een beetje zurig, een beetje “zware” hondenlucht. Maar dit alles is vaak nog niets vergeleken met het likken van de voeten. En dan bedoel ik echt tussen de tenen likken. De voeten worden omgeklapt en er wordt uitgebreid gesabbeld en gelikt. Ook hier zie je roodheid van de huid en duidelijk roodverkleurde haren en zwellingen. Op den duur ontstaan hier dikke kloven en soms van die “blubberige”verdikkingen. Als je naar de hond kijkt zie je zonder een poot op te tillen al een zwelling, roodverkleuringen en relatief “kale” tenen.

 

atopiefoto poot

De nagels schitteren je bij wijze van spreken al tegemoet, zo weinig haar zit er in ernstige gevallen nog maar. Daarna zie je ook vaak dat het gebied rond de anus helemaal rood wordt. Je hoeft de staart maar op te tillen. Tot slot breidt de atopie zich steeds verder uit en is de roodheid, het haaruitval, de schilfers, de doffe vacht, de stank en de warmte over het hele lichaam verspreid.

atopie foto buik

wat te doen bij allergie en atopie klachten bij honden